Thor Hushovd

Thor Hushovd

Du har nok allerede hørt om Thor Hushovd. Han er nemlig en legende i Norge, og det med god grunn. Han er blant de aller største syklistene vi har hatt i Norge opp gjennom årene, og i løpet av sin karriere kan han vise til mange triumfer, mange overskrifter og mye glede. I denne artikkelen skal vi se nærmere på Thor som person og som sykkelgud. Følg med.

Thor Hushovd ble født den 18. januar 1978 og er fra Grimstad, helt sør i Norge. Han fikk tidlig en interesse for sykling og startet med idretten allerede som 10-åring. Derfra gikk det bare oppover, og han vant sitt første ritt i 1988, i Vårtrokken – en tempoetappe på fem kilometer. Thor fikk smaken på seier, og dette ga han motivasjon til å satse fullt ut på syklingen. Og det gjorde han med stil.

Thor Hushovds karriere

I etterkant av sin første seier, ble det mange flere. Han ble tatt ut på det norske juniorlandslaget og der gjorde han det bra. I 1995 vant han en etappe i Tour of Frankfurt, og året etter ble han juniornorgesmester for første gang – både i landeveisritt og i temporitt. I 1997 ble han U23-rytter og ble den yngste vinneren av rittet Ringerike Grand Prix, bare 19 år gammel.

Karrieren fortsatte i samme spor for Thor Hushovd, og de kommende årene skulle han ta flere medaljer og fremskritt. Han ble et kjent navn i både innland og utland, og dette førte han videre i sykkelsporten. Han begynte å sykle for det franske sykkellaget Crédit Agricole i 2000, og deltok samme år i OL for første gang, under Sydney-OL. Her ble han nummer syv etter en tøff konkurranse.

Thor Hushovd og Tour de France

Karrieren tok ham videre til sykkelsportens vakreste eventyr – nemlig Tour de France. Thor Hushovd deltok for første gang i 2001, men tok ikke sin første etappeseier før i 2002. Han fortsatte å delta i Tour de France, men også i andre anerkjente løp som Giro d’Italia, hvor han deltok for første gang i 2007. Her kom han egentlig på 2.plass i en etappe, men vinneren ble tatt for doping, og Thor ble kåret til vinner.

I Tour de France har han mange gode resultater å vise til opp gjennom årene. Han vant grønn trøye både i 2005 og i 2009, og han har totalt ti etappeseire gjennom sin karriere i touren. Gjennom hele sin karriere i Tour de France gjorde han det bra og var stort sett med øverst i poengjakten, selv om det ikke holdt til totalseier i touren for den glade sørlendingen.

De viktigste seirene

Opp gjennom årene har Thor Hushovd vunnet mange etapper og ritt, men noen skiller seg ut. Å vinne sitt første løp som 10-åring var nok viktig for den senere karrieren hans. Dette ga ham motivasjon og troen på seg selv. Tour de France-eventyret hans vil også bli husket spesielt godt. Tour de France er nemlig mer enn bare sykkel og konkurranse. Det er en kultur, flott natur og folkefest.

At vi har hatt en nordmann med i Tour de France, som i år etter år har ligget helt i tet og jaktet seieren, har gjort at Tour de France har blitt noe helt spesielt for oss. Sorgen var derfor stor i mange norske hjem når Thor Hushovd i 2014 konkluderte med at det var på tide å legge opp. 20. september samme år var han ferdig som syklist.

Priser

Thor har vunnet mange priser for den flotte idrettsprestasjonen han har vist gjennom karrieren. Det viktigste året hans prismessig, var i 2010. Da hamstret han inn priser fra nært og fjernt. Han ble kåret til årets navn i VG, han fikk folkets idrettspris av Dagbladet, han ble kåret til årets idrettsnavn av Sportsjournalistenes statuett og han fikk prisene for årets mannlige utøver, årets navn og utøvernes pris under Idrettsgallaen.

En ekte helt

Thor Hushovd er blant de største navnene innen norsk idrett. Han har prestert i en årrekke, og karrieren hans har gått oppover hele veien. Dette har ført til flere etappeseire, mye heder og mange idrettspriser. Dessverre valgte han å legge opp som syklist i 2014, men tiden hans som proffsyklist har gitt oss nordmenn mange gode minner å se tilbake på, og han blir nok ikke glemt med det første.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *