Største sykkelløp.

Største sykkelløp.

Tour de France er verdens største sykkelløp. Løpet foregår i Frankrike hvert år i juli-måned. Det starter alltid den første lørdagen og går over tre uker. Det er Amaury Sport Organisation med sitt underselskap Société du Tour de France som arrangerer løpet, som trekker deltakere fra alle verdens hjørner. Også norske sykkelryttere deltar på løpet. Totalt har norske utøvere vunnet atten etapper. 14. juli 1987 ble Dag Otto Lauritzen den første nordmannen til å vinne en etappe i Tour de France da han gjennomførte fjelletappen opp til Luz Ardiden med glans. I 2002 fulgte Thor Hushovd i samme spor, og gjentok seieren i 2004, 2006 (2), 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011 (2). Kurt Asle Arvesen vant i 2008, Edvald Boasson Hagen i 2011 (2) og 2017, og Alexander Kristoff i 2014 (2) og 2018.

  • Verdens største sykkelløp
  • Norske utøvere har vunnet atten etapper
  • Dag Otto Lauritzen ble i 1987 første norske vinner i Tour de France

Begynnelsen

Tour de France ble arrangert aller første gang i 1903 da Henri Desgrange arrangerte løpet som et PR-stunt for avisen han jobbet i. Løpet ble en stor suksess på alle måter. Deltakelsen var stor og avisens opplag ble doblet. Dette gikk hardt ut over avisens største konkurrent, Le Velo, som kort tid etter ble nedlagt. Løpet ble arrangert også neste år, men ikke helt fritt for skandaleoverskrifter. Flere av de deltakende sykkelrytterne brukte tog og bil for å ta seg fort fram gjennom løpet, noe som gjorde at vinneren Maurice Garin ble fratatt seieren da det ble avslørt at han var en av juksemakerne. Så mange juksemakere var det at det til slutt var femtemann på listen, Henri Hornet, som ble den seirende vinneren. Arrangøren valgte allikevel å fortsette med det årlige arrangementet, kun med opphold under verdenskrigene.

Opprinnelig gikk løpet over 2 428 kilometer, fordelt over seks etapper. Paris-Lyon var den lengte etappen, med 467 kilometer, og kanskje en av de tyngste siden deltakerne også måtte sykle om natten. I dag er det tyveetapper med en total lengde på mellom 3000 og 4000 kilometer, og hver etappe gjennomføres på en og samme dag. De fleste etappene har en felles start, i tillegg til at det er to individuelle tempoetapper. Det er også en lagtempo-etappe. Tiden for hver etappe blir registret og lagt sammen, og den deltakeren som har minst sammenlagt tid leder an og får æren av å bære gule trøya, Maillot Jaune. Den deltakeren som når målet i Paris med minste sammenlagte tid, vinner Tour de France og en halv million euro.

Ruten går innom nærliggende land

Tour de France er først og fremst et sykkelløp som foregår i Frankrike, men også naboland eller nærliggende land blir besøkt, slik som Spania, Italia, Sveits, Nederland, Luxembourg, Belgia, Storbritannia og Irland. I 2013 ble for første gang i historien de to første etappene lagt til Korsika. Nasjonale og internasjonale byer kjemper om gunsten for å bli den offisielle startbyen, og respektive myndigheter er villige til å betale store summer for det. Ikke bare gir det økt turisme under selve løpet, men det er også prestisje i å være startby for en så viktig begivenhet som Tour de France. Målgangen har siden 1975 vært Champs-Élysées i Paris. Den siste etappen inn mot Paris er alltid den mest prestisjefylte å vinne, spesielt for spurterne.

I 2013 ble Tour de France arrangert for 100. gang. De siste årene har løpet startet med en prolog, som er en kort individuell tempoetappe. Denne etappen er på mellom 1 og 15 kilometer. Noen år har denne etappen blitt erstattet av en fellesstart. Deretter foregår løpet gjennom Frankrike i forskjellig terreng, hvorav etappene i Pyreneene og Alpene er de hardeste etappene. Her er kjente stigninger som Col du Galibier, Col du Tourmalet, Mont Ventoux og L’Alpe d’Huez. Dette er fire kjenninger som gjentas fra år til år. Tatt i betraktning løpets vanskelighet, holdes det alltid to hviledager i løpet av de tre ukene løpet varer. Foruten en velfortjent hvil for deltakerne, brukes dagene til transport mellom de ulike etappene av Tour de France.

Fire trøyer og premieutbetaling

I tillegg til etappeseier, konkurreres det i Tour de France om fire trøyer som hver representerer en konkurranse innenfor touren. Deltakeren som leder an i løpet, får æren av å bære den mest prestisjefylte gule trøyen. Trøyene har forrang over de nasjonale mestertrøyene og verdensmestertrøya. Om en deltaker leder i flere konkurranser, får han bære nevnte gule trøye. Deretter følger grønn trøye, klatretrøye og hvit trøye. Hver og en av rangeringene gir premier på henholdsvis 500 000 euro, 25 000 euro, 25 000 euro og 20 000 euro. Etappeseier gir en premieutbetaling på 11 000 euro og lagkonkurransen gir 50 000 euro. Det er mye penger i omløp når Tour de France arrangeres, og deltakere ligger i hardtrening i forkant av løpet med en drøm om å bli Tour de Frances suverene vinner!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *