Påbudt utstyr

Påbudt utstyr

I Norge er det påbudt med bremser på for- og bakhjul. Det er også påbudt med rød refleks bakpå sykkelen, og gul eller hvit refleks på pedalene. Du må også ha en signalklokke og hvitt eller gult lys foran, og rødt lys bak når du sykler i dårlig sikt eller mørket. Det er også påbudt å bruke sykkelhjelm når du sykler. Hvis hjelmen skades må du skaffe deg en ny en. Pass på at hjelmen sitter godt fast. Ikke for langt bak så pannen og tinningene ikke er beskyttet. Remmene skal også festes så stramt at du kun får et par fingre mellom remmen og haken din.

  • Når du har utstyret som er påbudt, kan du utforske utstyr som gjør sykling og frakting av sykkelen enklere.
  • Bagasjebrett, skjermer og sadelveske kan være nyttig om du sykler til og fra jobb.

Hverdagssykling

Bagasjebrett kan være nyttig om du vil frakte med deg større ting. Vesker kan også festes til bagasjebrettet om du ikke vil sykle med ryggsekk. Før i tiden pleide barneseter også å feste til bagasjebrett, men nå festes de til rammen. Om du sykler til jobb kan det være kjekt å ha skjermer på sykkelen for å forhindre at store mengder vann og søle spruter på deg mens du sykler. Hvis du skal ut på en lengre tur kan også en flaskeholder på rammen foran setet være nyttig. Speedometer kan også være nyttig om du bruker sykkelen for trening. Mange nye pulsklokker har innebygd fartsmåling og GPS som fungerer like fint, om ikke bedre.

Med Norges varierende sesonger kan hvordan du kler deg være det viktigste utstyret når du skal sykle. Det viktigste er å holde seg tørr og varm, så kvalitetsregntøy er et must. En ulltrøye kan være smart å ha ettersom at ull holder deg varm, og blir du våt så holder ullet deg varm. En refleksvest kan også være godt å ha på i dagtid som kveldstid, for å passe på at du blir sett av andre trafikanter og ikke havner i en uforutsett ulykke. Om vinteren er det også bedre å ha bredere dekk for å ta mer tak i føret og så du ikke sklir på isen.

Sykkelhjelm

Mesteparten av alvorlige sykkelulykker fører til skade mot hodet. Sykkelhjelm er derfor det viktigste og beste utstyret du kan ha som syklist. Hvis sykkelhjelmen har vært utsatt for et hardt støt eller vært i en ulykke, må du for sikkerhets skyld bytte den ut med en ny en. Selv om hjelmen ikke har fått et hardt støt, er det viktig å bytte den ut med jevne mellomrom for å være på den sikre siden. Sykkelhjelmer er laget av isopor og plast, og får over tid dagligdags slitasje – derfor er det viktig at du sjekker tilstanden på hjelmen innimellom. En god påminnelse kan være å sjekke hjelmen hver vår.

Bare solskinn i seg selv kan redusere holdbarheten på sykkelhjelmen. Alle hjelmer har en produksjonsdato på dem. Jo lengre tid som har gått siden produksjon, er sjansen større for at du burde bytte den ut. Som med alle andre ting tar også sykkelhjelmer på seg slitasje om du bruker den hver dag. Sykkelhjelmer for barn bør byttes ut enda oftere. Barn vokser stadig, og det er viktig at hjelmen dekker panna, tinningene og bakhodet. Kjøp ny etterhvert som barnet vokser fra hjelmen – akkurat som med klærne deres. Hvis du er usikker på om hjelmen er i god tilstand eller ikke, kjøp en ny en. Det er en billigere forsikring enn eventuelle skader.

Terrengsykling

Hvis du skal sykle i terreng, trenger du ikke å tenke på skjermer for sykkelen siden det er meningen å bli litt møkkete. Det viktigste på sykkelen i terreng er nok gode og brede dekk, og dempere. Brede dekk er klokt å ha, ettersom dekk på en sykkel som sykles på asfalt kan være for smale og gjøre det vanskelig å komme seg av gårde i terreng. På tur i skogen kan du også møte på kongler, humper og ulent terreng, og brede dekk kan gi deg bedre balanse og mindre ubehag. For en bedre opplevelse i terreng, kan det også være nødvendig å oppgradere sykkelen til en dyrere og mer egnet stil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *