Lance Armstrong

Lance Armstrong

En karriere preget av den ene seieren etter den andre. Den amerikanske syklisten Lance Armstrong hadde alt. Fra sin oppvekst i Plano, Texas nord for Dallas, var Lance en aktiv idrettsutøver både innen svømming og triatlon. Det var i 1993 i Oslo under UCI Road World Championships at han satte verden for sine føtter. Høydepunktene følger som perler på en snor, helt til de første anklagene om doping dukket opp i 2004. I 2005 annonserte han at han ville trekke seg tilbake etter Tour de France. Han klarte derimot ikke holde seg borte lenge, og annonserte på nytt at han legger opp i 2011. Dopingpåstandene fortsatte å hagle rundt ham, og det ble for vanskelig å stå i stormen for den kontroversielle syklisten. Noen av Lance Armstrongs karrierehøydepunkter:

  • 1993 – vant verdensmesterskapet og USPRO mesterskapet
  • 1998 – vant Tour de Luxembourg, Rheinland-Pfalz Rundfahrt og Cascade Classic
  • 2000 – bronsemedalje under Sommer-OL
  • 1999–2005 – vant syv Tour de France-titler

Testikkelkreft og Livestrong

2. oktober 1996 ble den da 25 år gamle Armstrong diagnostisert med nivå 3 testikkelkreft. Det hadde vært spredning til hjerne, lunger og mageregionen. Behandler Jim Reeves i Austin, Texas, har senere beskrevet Armstrongs sjanse for å overleve sykdommen lik null. Blodprøver og spredningen tilsa at det ville være små sjanser, men Armstrong kjempet seg igjennom behandlingen. Siste cellegift fant sted 13. desember 1996. I februar 1997 ble Lance Armstrong friskmeldt. Ikke lenge etter ble hans kontrakt med Cofidis-laget kansellert og Armstrong stod uten et lag. Han ble snart tilbydd en kontrakt for US Postal-laget, og flyttet i januar 1998 til Europa for å trene intensivt med sitt nye team. Måten Lance overkom sykdommen og kjempet seg tilbake, ble en stor inspirasjon for mange.

Som motivator for andre som hadde blitt rammet av kreft, lanserte Lance i 1997 The Lance Armstrong Foundation som tilbyr støtte og motivasjon til kreftrammede. I 2004 ble organisasjonen hakket mer kommersielt med det ikoniske gule silikon Livestrong-armbåndet. Armbåndet ble laget for å bringe inn penger til organisasjonen, og ble lansert i mai 2004. Armbåndet ble utviklet av Nike og deres reklamebyrå Wieden+Kennedy. Armbåndet ble trendy mot slutten av sommeren 2004, og de fleste deltakerne i Tour de France 2004 hadde det på seg. Til dags dato har det blitt solgt åtti millioner Livestrong-armbånd, og det har inspirert utallige andre veldedige organisasjoner til å lage sine egne armbånd. Når dopingskandalen ble et faktum, publiserte CNN en artikkel hvor kritikere hadde endret armbåndene til «Lie Strong» og «Live Wrong».

Dopingskandalen

Uker før Tour de France i 2004 ble Armstrong anklaget for å ha benyttet seg av prestasjonsfremmende dopingmidler i en bok av David Walsh og Pierre Ballester. I 2006 ble han frifunnet fra anklager som stammet fra en dopingtest i 1999. Rapporten hevdet at verdiene ikke var tydelige nok til å gi et konkret svar. Juni 2012 opprettet det amerikanske anti-doping byrået (USADA) sak mot Armstrong. Etter flere runder i retten hvor retten støttet USADA, ble Armstrong tilbudt å stille i konfliktrådet for sport. Armstrong hadde 21 dager på å takke ja, men han tok ikke saken videre. Et hemmelig møte fant sted med USADA CEO Travis Tygart. Armstrong tilbød å samarbeide mot å redusere bannlysningen til ett år. Armstrong ble tilbydd åtte år og hjelp fra USADA til å rette opp imaget hans, men forhandlingene falt igjennom.

Armstrong mente selv at det var kun han som kunne rette opp sitt eget image, noe USADA ikke ville være med på. Bannlysingen ble et faktum. Det hevdes at Armstrong hadde presset flere lagkamerater til å dekke over eller benytte seg av doping. Elleve av Armstrongs tidligere lagkamerater stod fram som vitner, inkludert George Hincapie, Tyler Hamilton og Floyd Landis. Armstrongs egne ord ble også brukt mot ham: «Vi gjorde hva som helst for å vinne verdens mest prestisjefylte sykkelritt». 18. januar 2013 innrømmet Armstrong i et stort intervju med den amerikanske talkshow-vertinnen Oprah Winfrey, at han hadde benyttet seg av ulovlig doping gjennom hele sin aktive sykkelkarriere, og at det hadde vært en faktor i alle hans syv Tour de France-seire.

Ettermæle

Lance Armstrong bidro uten tvil til å sette et tydelig fokus på kreftsaken, og samlet inn store mengder penger både til forskning og støtte. Som idrettsmann er han derimot strippet for alt av respekt etter at han selv innrømmet at anklagene var reelle. I 2015 kom den biografiske filmen The Program, som viste skandalen fra innsiden. Årene fra bannlysingen til 2018 har vært preget av en lang rettsak hvor den amerikanske stat krevde 100 millioner dollar av Armstrong for penger de hadde betalt i stipendiat og støtte ved ulike seire. Saken endte med at Armstrong måtte betale tilbake 5 millioner dollar i april 2018. Armstrong prøver nå å legge saken bak seg, og har investert i et teknologifirma som produserer det nye produktet PowerDot som skal stimulere muskelsammentrekning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *