Hold sykkelen ren

Hold sykkelen ren

Vask sykkelen med vann og såpe, eller kjøp spesielt vaskemiddel i en sportsbutikk. Det viktigste er at du vasker drivverket for smuss. Ved å holde drivverket rent, kan du forebygge slitasje. Etter en vask er det viktig at du smører kjedet. Pass på at du ikke smører tannhjulet også, siden mange gjør dette og det fører til mer skade enn godt. Bruk en olje som er tilpasset været, enten det er tørt eller vått, og hold oljen unna bremseskiver og -klosser. Et tykt lag med olje vil føre til større oppsamling av smuss, så pass på at du smører kjedet med kun et tynt lag.

  • Sjekk lufttrykket i dekkene. Minimum og maksimum lufttrykk står som regel på siden av hjulet.
  • Sjekk bremsene før du setter ut på tur. Virker de ikke som de skal, søk profesjonell hjelp.

Årlig service

Før sykkelsesongen er i gang er det viktig at du tar sykkelen inn på service. Om du er en mer aktiv syklist burde du få sykkelen sjekket ut minst to ganger per sesong, ettersom smuss sniker seg inn i girstrømpene. Hvis du skifter ut strømpene og kabelen årlig, vil giringen forbli myk og presis. Det er også viktig at demperen får service årlig, ettersom den kan forringes eller bli ødelagt hvis den ikke sees etter. Gjennom vinteren og kraftig regnvær er det best å lagre sykkelen innendørs. For mye fukt og kulde kan føre til at kjedet og andre deler ruster over lenge tid utendørs.

Du kan også sjekke sykkelen din selv. For lite luft i dekkene gjør det tyngre å sykle og enklere å punktere. Med høyere lufttrykk i dekkene ruller sykkelen bedre på veien. Om du har tradisjonelle sykkelventiler, kan du kjøpe en fotpumpe som måler trykket med et manometer. Dette er effektivt og koster mindre, samtidig som du kan bruke pumpen til andre gjenstander som til blant annet fotballer og luftmadrasser. Du kan enkelt vaske sykkelen med zalovann og en klut eller svamp. Du kan også spyle sykkelen med hageslangen. En høytrykksspyler anbefales ikke å bruke, ettersom den vil fjerne nødvendig fett som allerede er på sykkelen.

Vedlikehold av sykkelkjede

Hvis du holder kjedet rent og smører det med kjedeolje, vil det vare i mange år. Hvis du må, kan du også bytte kjede selv. Å bytte kjede ofte er bra for kjedehjulene både foran og bak. Hvis du vil bytte kjede er det viktig å sjekke hvor mange gir sykkelen har før du kjøper et nytt, for å være sikker på at du kjøper det som er riktig for din sykkel. Pass også på at kjedet kommer med en kjedelås. Bruk en kjedetang på din nåværende lås for å få av kjedet. Bruk det gamle kjedet til å tilpasse lengden til det nye kjede, og bruk en kjedekutter til å kutte av overflødige ledd.

Legg det nye kjedet på plass og fest det med kjedelåsen. Det kan være nyttig å skifte kassetten på bakhjulet når du først skifter kjede for å passe på at kjedet glir fint. Når kjedet er av, ta av bakhjulet på sykkelen og trekk ut pinnen som fester hjulet til rammen. Fest en kjedepisk på de letteste drevene på kassetten. Midt på kassetten er det en låsering som kassettavdrageren tres inn i. Låseringen løsnes ved å dra kassettavdrageren mot klokka og pisken motsatt vei. Skru av låseringen og eventuelt løse tannhjul, og dra ut kassetten. Sett på ny kassett, løse tannhjul og låsering, og fest ringen med en kassettavdrager.

Lappe sykkelslange

Før eller siden punkterer du, og det kan være greit å ha med seg lappesaker og pumpe på tur. Undersøk hjulet utenpå. Finner du et hull på denne måten slipper du å ta hjulet av sykkelen, og kan åpne dekket på en side og ta ut slangen. Hvis du ikke finner hullet, ta slangen ut av dekket og hold slangen i en bøtte med vann. Hvor hullet er vil det boble i vannet. Tørk slangen og marker hullet før du slipper ut all luft og lapper det etter bruksanvisningen fra lappesakene dine. Når du er ferdig legger du slangen på plass med ventilen først, og vipper dekket på plass med dekkspakene. Monter hjulet på sykkelen og pump det opp.

 

One thought on “Hold sykkelen ren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *