Alexander Kristoff

Alexander Kristoff

Den 5. juli 1987 så Alexander Kristoff dagens lys for første gang. Som sønn av sportsjournalist Pål Thomassen og Anne Kristoff, lå det nesten i kortene at det var idrettsutøver Alexander skulle bli. Kristoff fattet interesse for sykkelsport allerede som niåring, da han flyttet til Stavanger. Det var stefaren Stein Ørn som trente den unge gutten, og han fungerer som Alexanders trenger den dag i dag. Kristoff er nå et velkjent navn i sykkelsporten.

Alexander syklet for Stavanger Sykkelklubb i begynnelsen, men ble i 2006 med i en dansk sykkelklubb kalt Glud & Marstrand Horsens. Etter en stund på det danske laget gikk Kristoff til det norske UCI-kontinentallaget Team Joker Bianchi. Allerede som 16-åring vant Alexander Ungdoms-VM i sykling, og kom snart på fjerdeplass i Ungdoms-OL. Suksessen var et faktum da Kristoff slo Thor Hushovd under spurten i et landeveisritt, i en alder av 19. Norge hadde en ny norgesmester.

En suksesshistorie

Alexander Kristoff ble videre tatt ut til å gjennomføre landeveisrittet i Sommer-OL i 2012, som fant sted i London. Den unge syklisten gikk tidlig i brudd, og kom i mål kun slått av duoen i teten. Dette ga Kristoff en bronsemedalje, allerede på sommerlekenes første dag. Deretter ble Alexander én av topp-10 i Milano-Sanremo, med sin åttende-plass. Videre tok han fjerdeplassen i rittet «Flandern rundt», samt topp-10 under rittet Paris–Roubaix (niendeplass).

I sykkelrittet Tour of Norway vant Alexander Kristoff hele to etappeseire, og kunne snart vise til sin første seier i WorldTour som vinner av femte etappe i rittet «Sveits rundt» som fant sted 12. juni 2013. Deretter vant Kristoff andre etappe under Tour des Fjords, også dette i 2013. Han ble snart tidenes første norske syklist til å vinne ett av de såkalte «fem monumentene», idet han vant rittet Milano–Sanremo.

2015-sesongen

Året 2015 ble også svært bra for Alexander Kristoff. Dette året vant han – fortjent nok – også prisen «Årets navn» på Idrettsgallaen. Det var en folkejury som stemte Kristoff fram som vinner, noe som sier litt om idrettsutøverens plass i norske hjerter. Sesongen i 2015 startet for øvrig svært bra fir Alexander. I samarbeid med sin trener Ørn, dannet han et solid grunnlag for sesongen. Syklisten vant etappeseire i flere kommende ritt.

Både i Tour of Qatar, Tour of Oman og Paris–Nice vant Alexander Kristoff flere etappeseire. Syklistens største mål for sesongen var imidlertid Milano–Sanremo, samt Flandern rundt og rittet Paris–Roubaix. Alexander kjørte svært bra denne våren, og gjentok nesten suksessen fra året før i Milano–Sanremo, hvor han endte med en andreplass. Kristoff tok i 2015 også niendeplass i rittet Gent–Wevelgem, samt at han endte på pallen i De Panne-Koksijde.

Karrierens høydepunkt

Aleksander Kristoff hadde med andre ord stor suksess våren 2015, og flere eksperter regnet ham som en favoritt til å vinne rittet Flandern rundt. Dette løpet hadde aldri tidligere blitt vunnet av en nordmann. Aleksander hadde et godt ritt, og fikk god drahjelp av lagkameraten Luca Paolini fra Italia. God taktikk og fantastisk fysisk form, var nok til at Aleksander gikk i brudd med Niki Terpstra omtrent 25 km før mål, hvor Kristoff vant spurten.

Dette rittet, samt syklistens seier under Milano–Sanremo, regnes i dag som Aleksander Kristoff sine aller største triumf. Den norske syklisten gikk videre til topps i det klassiske rittet Scheldeprijs. Dette rittet ble Kristoffs tredje seier på mindre enn syv dager, og totalt den ellevte seieren i suksess-sesongen 2015. Det er med andre ord trygt å si at året 2015 var et stort og begivenhetsrikt år for norsk sykkelsport og norske sykkelfans.

Aleksander Kristoff i dag

I dag er Aleksander Kristoff aktiv på laget UAE Team Emirates, hvor han har vært med siden 2018. Vi er tror de fleste norske sykkelentusiaster håper på å se flere spennende avsluttende etapper med Kristoff i spissen, i tiden som kommer. Sammen med Thor Hushovd er Kristoff blant de største navnene i norsk sykkelsport, og vi kommer definitivt til å heie ham over målstreken – forhåpentligvis i flere år fremover.

Oppsummering

Aleksander Kristoff flyttet til Stavanger som ung gutt, og fattet interesse for sykkelsport allerede som niåring, da stefaren Stein Ørn introduserte ham for sporten. Ørn er fremdeles Aleksanders trener, et samarbeid som virker å fungere svært bra. I årene 2007–2015 vant Kristoff en mengde ritt, og ble med det skrevet inn i historiebøkene som en av Norges beste syklister. I dag sykler Aleksander på laget UAE Team Emirates, og vi krysser fingrene for flere seire fremover!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *